penulis blog yang cukup bergaya. HAHA

My photo
gua taip segala benda yang terlintas kat otak gua ni. kalau otak gua blur, memang benda merepek lah yang gua akan post. HAHA.

31 August 2011

cara2 tukar ke Facebook chat lama semula. (Google Chrome & Mozilla Firefox)

*sticky post*

wasssssssssup

gua tengok ramai sangat yang membebel chat baru fb ni susah sangatlah, tak best lah. gua pun rasa IM baru ni susah coz gua tak tau sape yang online, sape yg tak online. lepas tu IM baru ni just tunjuk senarai orang2 yg kita berborak selalu je. so kalau lu ada 1000++ kawan, memang ini menyusahkan. HAHA. so disini gua nak kongsi tips simple mendapatkan semula IM lama fb lu orang tu hah.




kalau lu guna Google Chrome, memang senang je nak dapatkan IM lama tu semula. lu just perlu klik SINI je. so, kat dalam Script page ni lu just perlu tekan butang "Install" di atas kanan website tu hah.


so bila Install Popup tu muncul, lu just klik 'Install' kat dalam kotak tu. tadaaaaaaaa. dah siap install script tu kat dalam google chrome lu orang tu hah.


sekarang ni script dah installed. so lu orang kena LogOut dulu facebook lu tu dulu, lepas tu lu LogIn balik. so lu dah boleh nampak dah yang lu dah dapat semula IM facebook yang lama. ada puas hati tak? HAHA. kalau lu tak dapat tengok IM lama, maknanya lu kena bersihkan cache browser lu tu dulu. oh ya, lu boleh remove bila2 script ni masa je kalau tiba2 je lu rasa nak gunakan semula IM yang baru tu. HAHA.





tadi gua bagi tips untuk pengguna Google Chrome, so sekarang ni gua nak taip pasal dapatkan IM facebook lama bagi pengguna2 Mozilla Firefox pula. gua antara pengguna setia Firefox, so gua memang pasti akan gunakan tips ini. HAHA.

Firefox ni agak old school sikit, so lu kena install Grease Monkey dulu untuk menggunakan script untuk dapatkan IM facebook lama di Firefox. so lu boleh install Grease Monkey add-on di SINI. sila install, ok. penting.


lepas lu tekan butang "Add to Firefox" tu, nanti popup akan tanya nak install ke tak. so dah tentu lah kan lu kena tekan "Install".


so lu dah siap install Grease Monkey ni kat dalam Mozilla Firefox lu tu, kan. so lu boleh masuk page Script sama macam pengguna Google Chrome tu di SINI. butang "Install" di bahagian atas kanan website tu. sama je lah cara install macam step2 untuk pengguna Google Chrome tu, ok. gua malas nak terangkan banyak2. HAHA.

lepas dah install benda tu. lu bolehlah LogOut facebook lu tu dan lepas tu LogIn semula. kalau lu tak dapat IM lama, lu kena bersihkan cache browser lu ya. lu pun boleh remove Grease Monkey ni bila2 masa yang lu suka kalau lu nak gunakan semula IM baru di facebook lu tu, ok.

so sampai sini je lah gua punya tutorial. adios!

17 Comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

yeahhh~ akhirnya.. dpt gak utk mozilla punya.. thanx ye~ ^_^

arnabs said...

tq bro!
haha..kmbli pd asal..luve it

aneff.marhfiz said...

big thanks to you :) it does help !

Izzat said...

NuSana: no problem. :)

arnabs: you're welcome, bro!

aneff: no problem, bro. :)

SWEETSYAZA said...

tq ya cik abg...
cik adik punya im da kembali mcm dulu :)

Izzat said...

oh. you're welcome lah cik adik. :)

syazwani said...

ilmu yang sangat bagus , tengs sharing :)

Izzat said...

@syazwani

you're welcome. :)

sharon said...

erk! dah install, dah log in balik tp xdpt online chat pulak walau dah click 'go online' ohh..plz guide me!

Izzat said...

cuba clean cache browser kamu tu. tahu cara nak clean?

sharon said...

terus terang..xtahu! hehehehehe..

Izzat said...

oh. ok. kalau kamu guna google chrome, sila masuk ke bahagian atas kanan sekali yang ada gambar macam spanar kecil tu, ya. lepas tu klik ke "Options" dan pilih "Under The Hood". kat situ akan terpampang "Clear Browsing Data", kan. so klik dekat situ. check dekat kotak "Empty the cache" dan pilih "Obliterate the following items from: the beginning of time". ok. so lepas itu tekan "Clear browsing data". so dah siap dah. maaf ler, ayat panjang lebar.

sharon said...

alamak! saya guna mozilla firefox ar.. alahai..malunya... kita xreti sungguh ni!

Izzat said...

oh yeke.
sorry2.
kalau guna firefox, sila tekan butang "Alt" di keyboard tu. nanti bahagian atas firefox akan muncul. kat situ akan tertera File, Edit, View bla bla bla. kamu klik pada "Tools", ya. lepas tu pilih "Privacy". lepas tu tekan pada "clear your recent history", ok. kat situ akan tercatat Tiem range to clear, kan. so "pilih Everything". lepas tu check "Cache" tu. yang lain2 tak payah pun takpe. so lepas dah buat apa semua tu, tekan "Clear Now". so dah siap.

sharon said...

roger2.. tp nak bgtau..semalam kita godek punya godek..uninstall grease monkey kt firefox, pastu download google chrome, pastu install balik guna google chrome..akhirnya berjaya jua.. huhu.. so maknanya skarang ni kita online FB guna google chrome jek baru dapat balik IM FB yg lama tuh.. neway, mekasih byk2 sbb ada encek Izzat the blogger nih..

Izzat said...

oh yeke. bagus ler. google chrome pun memang laju nak dibandingkan firefox. btw, you're welcome ya.

~Nana 귀여운~ said...

info bergune ni..hehe